Skip to main content

Toiminnallinen urheilu

MITÄ ON TOIMINNALLINEN URHEILU?

“Toiminnallinen urheilu” juontaa juurensa englanninkieliseen termiin “Functional Training”, joka tarkoittaa suoraan suomennettuna “toiminnallista harjoittelua”.  Nykyään käytetään termiä functional fitness puhuttaessa eri maiden toiminnallisen urheilun lajiliitoista tai kansainvälisestä lajiliitosta (International Functional Fitness Federation, IF3).

Toiminnallisessa urheilussa kehitetään kehon hyvinvoinnin ja terveyden kannalta  monia tärkeitä ominaisuuksia, kuten liikkuvuutta, nopeutta, koordinaatiota, lihasvoimaa, kehonhallintaa, räjähtävyyttä sekä hapenottokykyä. 

Harjoittelun tavoite on kehittää ihmisen kokonaisvaltaista toimintakykyä ja kuormittaa ihmiskehoa sille ominaisilla liikeradoilla ja suunnilla, jotta arjessa toimiminen helpottuu. Toimintakyvyn parantamisessa keskitytään monipuoliseen yleiskunnon parantamiseen sisältäen muun muassa voimantuoton, liikkuvuuden, aerobisen kestävyyden ja lihastasapainon. Toiminnallisen urheilun tarkoitus on haastaa ja kehittää kehoa ja sen rajoja, monipuolistaa harjoittelua sekä ehkäistä vammojen syntymistä. 

Toiminnallinen urheilu sopii monipuolisuutensa ansiosta kaikille kunto- ja taitotasosta riippumatta. Kun urheilija kehittyy, liikkeet varioidaan haastavammiksi tai kehitetään nopeutta ja taloudellisuutta. Lajin parhaita puolia on myös se, että eri tasoiset harrastajat pystyvät harjoittelemaan lajia samoissa harjoituksissa. Tämä luo yksilölajiin joukkuehengen tuntua ja tärkeitä sosiaalisia kontakteja. 

Lisätietoa lajista:

https://www.fin2f.fi/toiminnallinen-urheilu

 

ILMOITTAUDU MUKAAN

 

TUTUSTU LAJEIHIMME