Skip to main content

Jukka Sihvonen, Jarmo Anias, Mika Hietala, Pertti Purola ja Markku Loukkola ovat viisikko, joilla on viestimuistoja melkoinen nippu. Sihvonen on juhlinut 4×100 metrillä mestaruutta neljä kertaa, Purola kolme kertaa. Anias, Hietala ja Loukkola ovat kukin kerran kuuluneet pikaviestin kultajoukkueeseen.

– 45 vuotta on viestimuistoja, vuonna 1976 aloitin Pyrinnön viestijoukkueessa. Seuraavana vuonna olin sitten jo miesten joukkueessa, ja voitimme mestaruuden, Sihvonen sanoo.

Jarmo Anias aloitti viestiuransa Alavieskan Virissä 1981, mutta viestimestaruuden hän nappasi Pyrinnön joukkueen kanssa 1983. Mika Hietala aloitti viestiuransa Pyrinnössä 1992 ja kuului vuoden 1996 mestarijoukkueeseen.

Pertti Purola muistaa yhä, millaista kommenttia vuonna 1983 ensimmäisenä kesänään Pyrinnön verkkareissa liikkuessaan kuuli.

– Sitä tunsi itsensä vähän astetta paremmaksi pikajuoksijaksi, kun kaikki pysäyttivät ja sanoivat ”jaa, sä oot niitä kovia Pyrinnön pikajuoksijoita”, Purola muistelee hymyillen.

Viestit ovat jättäneet ainutlaatuisia muistoja.

– Minun yleisurheilu-uraltani ylivoimaisesti parhaat muistot ovat viesteistä. Parhaana 1994 Suomen mestaruus ja Suomen ennätys, Loukkola muistelee.

Minkälainen on ollut pyrintöläinen viestikulttuuri, jonka juuret juontavat vuosikymmenten taakse? Seurassa, jossa on ollut vahvoja pikajuoksijoita, jo ykkösjoukkueeseen pääsy on ollut saavutus. Vuonna 1983 kakkosjoukkue oli pronssilla. Vuonna 1985 miehissä oli kolme joukkuetta: ykkösjoukkue pudotti kapulan alkuerissä, kakkosjoukkue otti hopeaa ja kolmosjoukkuekin pääsi ykkösjoukkueen kapulan seurauksena finaaliin.

Monesti Pyrintöä ei ennakkoon povattu voittajaksi, mutta joukkue voitti. Viestipaikan tavoittelu toi monelle potkua myös henkilökohtaiselle uralle.

– Kun aloin viesteissä pärjätä, sitä kautta tuli se henkilökohtainenkin menestys, Purola sanoo.