Skip to main content

Valkean Kaupungin Kisat järjestetään tänä vuonna juhannusviikonloppuna 25.–26. kesäkuuta, ja tapahtumaan merkittävän lisämausteen tuo sen rooli ranking-kilpailuna. Viikonloppu on MM-kilpailuja ajatellen viimeinen mahdollisuus kerätä ranking-pisteitä ja tehdä suoria tulosrajoja sekä yksi tärkeimmistä myös EM-kilpailujen rankingia ajatellen. Tämä takaa, että Raatin stadionilla nähdään varmasti useita Suomen kärkiurheilijoita eri lajeissa.

Ranking-järjestelmän myötä tärkeimmistä pistekisoista on tullut hyvin oleellisia arvokisapaikkojen saavuttamisen kannalta. World Athletics määrittää vuosittain yhdestä kahteen viikonloppua maan mestaruuskisoille. Tämä aikaikkuna on tänä vuonna juhannuksena.

– Se ei käytännössä ole toimiva ajankohta Kalevan kisoille. Koska maan mestaruuskisan ranking-pisteet on kuitenkin tärkeää saada mukaan MM-kisojen (ja viime vuonna olympialaisten) aikaikkunaan, on Suomi hakenut ja saanut poikkeusluvan järjestää erillisen kilpailun, jossa kansallisen mestaruuskisan ranking-pisteet jaetaan, Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen taustoittaa Oulussa käytävän kilpailuviikonlopun roolia.

Ranking-pisteiden käyttö arvokilpailuihin pääsemisen kriteerinä tarkoittaa, että urheilijoiden tulee tehdä useampia hyviä tuloksia, ja nimenomaan mahdollisimman hyvissä pistekilpailuissa.

– Kotimaassa ranking-kilpailu on pistekilpailuna ehdottoman tärkeä, sillä jaossa on hyvät pisteet ja niistä on kilpailemassa vain kotimainen urheilijajoukko, Salonen muistuttaa.

Suomalaiset yleisurheilijat ovat tarjoilleet viime vuosina laajalla rintamalla ilahduttavia tuloksia. Monelle ensi kesän arvokilpailuista erityisesti EM-kilpailut ovat iso tavoite. EM-kilpailuissa ranking-järjestelmää käytetään nyt ensimmäistä kertaa.

– Se tarkoittaa, että tämä ranking-kokonaisuus koskettaa huomattavasti aiempaa suurempaa urheilijajoukkoa ja samalla laajaa lajikirjoa. Tämän johdosta Oulussa tullaankin juhannusviikonloppuna näkemään pitkälti koko yleisurheilun lajikirjo ja laaja joukko kärkiurheilijoitamme.

Oulussakin ranking-kilpailun korkeat sijoituspisteet ovat isossa roolissa, mutta kokonaisuuden kannalta on edelleen tärkeää saada hyvät tulospisteet tuova kova tulos.

– Tämän mahdollistamiseksi tarvitaan tietysti hyvät olosuhteet ja mielellään myös yleisön kannustusta. Toivotaan, että kaikki on kunnossa, kun juhannuksena kilvoitellaan Raatin stadionilla.

EM-kilpailuihin suoria tulosrajoja ehtii tehdä vielä 26. heinäkuuta asti.

Faktat:

  • MM-kilpailut 15. –24. heinäkuuta Oregonissa (USA)
  • EM-kilpailut 15.–18. elokuuta Münchenissä
  • Ranking-järjestelmässä urheilijalta lasketaan lajista riippuen mukaan 2–5 parasta pistepottia, jotka tulee kerätä lajista riippuen 12 tai 18 kuukauden aikaikkunan sisällä. Pistepotti muodostuu tuloksesta ja sijoituspisteistä, joihin on lajista riippuen erilaisia taulukoita.

Ilmoittautuminen, kumppannus, liput ja muut tiedot VKK tapahtumasta tässä.