Skip to main content

Tatun kisat 22.10.2022

Legendaariset Tatun kisat kokoavat jo 55. kertaa painonnostajat Kasarmin salin nostolavalle la 22.10.2022 Oulussa.

Kisapaikka: Kasarmin liikuntasali, Upseerinkatu 4, 90130 Oulu

Taso: kansallinen

Sarjat ja tulosrajat: Kaikki IWF:n sarjat naiset ja miehet. Ei tulosrajoja.

Kisatiloissa palvelee kahvio sekä myytävänä Pyrinnön seuratuotteita.

Vapaa pääsy yleisölle.

Kilpailun ohjelma

9:00-10:00 Punnitus

11:00 Kilpailut alkavat

17:00 Kilpailut päätyvät

Osallistujien määrä on rajoitettu. Enintään 50 nostajaa pääse mukaan kilpailuun.

Ilmoittautuminen nostajille 15.10. mennessä Suomisportin kautta: tästä .

Kisoihin tarvitaan talkoolaisia, ilmoittaudu. Yhteyshenkilö: Mikko Korhonen Puhelin: 050 326 4627, sähköposti: painonnosto(at)oulunpyrinto.fi

 

Tatun Kisojen historia

Painonnostokisat Oulussa on nimetty Tapani ”Tatu” Lundin (1921-1969) mukaan. Häntä voidaan kutsua Oulun painonnoston isäksi. Hän toimi valmentajana ja nostajien innostajana vuosikausia, ollen painonnostajien isähahmo.

Painonnostaja

Tatu Lundin urheilijakauden alussa (1944-1956) kilpailtiin sekä Amsterdamin kolmiottelussa että Antwerpenin kolmiottelussa. Amsterdamin kolmiottelu koostui kahden käden nostoista, jotka olivat punnerrus, tempaus, ja työntö. Antwerpenin kolmiottelu koostui yhden käden tempauksesta ja työnnöstä sekä kahden työnnöstä. Antwerpenin kolmiottelu kilpailumuotona loppui 50-luvun alkupuolella. Noihin aikoihin kilpailtiin TUL:n mestaruuksista ja SPNL:n mestaruuksista sekä SM-kisoissa, jossa kilpailivat molempien liittojen nostajat.

Nostajana Tatu Lund oli nelinkertainen SPNL:n mestari, ja hän on myös saanut palkintopaikkoja SPNL- ja SM-kilpailuissa sekä kerännyt 11 palkintoa (mitalia).

Valmentaja, tuomari, kouluttaja.

Kansainvälisten toimitsijatehtävien lisäksi Lund toimi Suomen joukkueenjohtajana painonnoston arvokisoissa monia kertoja. Hän toimi myös aktiivisesti valmentajana (mm. useita vuosia piirivalmentajana). Tatu Lundilla oli kansainvälisen tason tuomarikortti. Lisäksi hän oli aktiivinen tuomarikouluttaja.

Luottamustoimet.

1953-1957, 1964-1969 toiminta Suomen Painonnostoliiton liittojohtokunnassa.

Hän oli 19 vuotta Oulun Pyrinnön painonnostonjaoston jäsen, josta 12 vuotta hän toimi puheenjohtajana.

Kalottipainonnostossa hän toimi yhdysmiehenä Ruotsiin.

Tatu Lund sai useita ansiomitaleja, mukaan lukien SPNL:n kultaisen ansiomerkin.

Tatun Tuoppi

Vuonna 1968 Oulussa järjestettiin Tatun Tuoppi painonnostokilpailut, jotka hänen kuoltuaan muuttuivat Tatu Lund -muistokilpailuksi. Aivan alusta lähtien kilpailuihin ottivat osaa Suomen huippunostajat, mukaan lukien sekä Kangasniemen että Kailajärven veljekset.

Tatun tuoppia jaettiin kilpailuiden 50 ensimmäisen vuoden ajan. Tämä tuoppi myönnetään henkilölle, joka on saavutuksillaan ja toimillaan edesauttanut painonnostoa.

Ensimmäisen tuopin sai vuonna 1968 Markku Härkönen saavutuksistaan nuorten kansainvälisissä arvokilpailuissa. 40-vuotis juhlatuopit saivat Kaarlo Kangasniemi ja Jaakko Kailajärvi.