Skip to main content

Kilpa- ja huippu-urheiluvalmennus telinevoimistelussa

Oulun Pyrinnön valmennusjärjestelmän tavoitteena on laadukas, vetovoimainen ja vastuullinen voimistelu. Se mahdollistaa jokaiselle seuraamme tulevalle kilpavoimistelijalle suunnitelmallisen ja eteenpäin vievän voimistelijan polun laadukkaassa valmennuksessa. Eteneminen tapahtuu iän ja taitotason mukaan yksilöllisesti.

Oulun Pyrinnön valmennusjärjestelmässä Voimistelijan polku kulkee jatkumona perhejumpasta, telinevoimistelu- ja taitoryhmien kautta kilpaurheilun valmennusryhmiin. Valmennusjärjestelmän lähtökohtana on toimia linjassa Suomen Voimisteluliiton valmennusjärjestelmän, kilpailujärjestelmän ja voimistelijan polun kanssa.

Valmennuksessa pyritään tasaisen laadun ja yhtenäisen valmennuslinjan varmistamiseen kaikilla voimistelijan polun tasoilla.
Valmentaminen on tiimityötä, sekä eri ryhmien valmentajien, että eri vaiheiden valmentajien kesken. Oulun Pyrinnön valmennusryhmissä kehittymistä ohjaa ammattitaito, jossa myös valmentaja kehittää ammattitaitoaan tavoitteidensa mukaisesti. Jokaisella valmennusryhmällä on vastuuvalmentaja, joka vastaa voimistelijan kokonaisvaltaisesta valmennuksesta. Valmennuksellisten asioiden lisäksi valmentaja huolehtii ryhmän muiden asioiden hoitamisesta, kuten kilpailujen ja leirien tiedottamisesta ja toimii yhteyshenkilönä koteihin. Vastuuvalmentajan lisäksi ryhmän valmennukseen osallistuu muita valmentajia.

Oulun Pyrinnön telinevoimistelun valmennusosaaminen on erittäin ammattitaitoista ja korkealaatuista, jota arvostetaan myös Voimisteluliiton leirityksissä. Naisten päävalmentaja Pauliina Savola toimii myös naisten maajoukkueen valmennustiimissä. Miesten päävalmentaja on Janne Haapajoki. Oulun Pyrinnön Ada Hautala ja Akseli Karsikas edustivat valmentajiensa Savolan ja Haapajoen kanssa Suomea Euroopan mestaruuskisoissa Sveitsissä vuonna 2020.

Oulun Pyrinnössä työskentelee kuusi päätoimista telinevoimisteluvalmentajaa ja useita tuntivalmentajia. Laadukkaan arkivalmennuksen takaavat vuonna 2021 valmistunut Ouluhallin korkeatasoinen telinevoimistelusali ja toimiva yhteistyö Ouluseutu Urheiluakatemian kanssa.

Kilpa- ja huippu-urheiluvalmennus TeamGymissä

Oulun Pyrinnössä on kolme tavoitteellisesti harjoittelevaa TeamGym kilparyhmää.
Twisterit 5.luokassa, Spiraalit 3. luokassa ja Säihkeet 1.luokassa

TeamGymin Twister joukkue kilpailee vuonna 2021 ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa ja joukkueesta pääsi kaksi voimistelijaa nuorten maajoukkueeseen.

LAJIT

Naisten telinevoimistelu

Oulun Pyrinnön Naisten telinevoimistelun valmennusjärjestelmän lähtökohtana on Suomen voimisteluliiton kansainväliselle huipulle tähtäävän voimistelijan urapolku. Voimistelijan polun tasot ovat Lapsuusvaihe (0-7v, 7-10v, 10-13v), Valintavaihe 13-15v ja Huippuvaihe 16v-> Voimistelijan urapolun rinnalle on luotu Oulun Pyrinnön NTV kilpavoimistelijan polku

Miesten telinevoimistelu

Oulun Pyrinnön Miesten telinevoimistelun valmennusjärjestelmän lähtökohtana on Suomen voimisteluliiton kansainväliselle huipulle tähtäävän voimistelijan urapolku. Voimistelijan polun tasot ovat Lapsuusvaihe 0-12v, Valintavaihe 13-20v ja Huippuvaihe 20-40v. Voimistelijan urapolun rinnalle on luotu Oulun Pyrinnön MTV kilpavoimistelijan polku.

Team Gym

Oulun Pyrinnössä on kolme tavoitteellisesti harjoittelevaa TeamGym kilparyhmää.
Twisterit 5.luokassa, Spiraalit 3. luokassa ja Säihkeet 1.luokassa.

Harrastamisen vaatimukset ja kustannukset

Valmennusryhmien voimistelijoilta ja heidän vanhemmiltaan edellytetään sitoutumista urheilullisiin elämäntapoihin, ryhmän harjoitusaikoihin ja -määriin sekä mahdollistamaan taloudellisesti harrastus ja osallistumaan varainhankintaan. Kilpailujen järjestämiseksi vapaaehtoistehtäviin tulevat tulee löytää pääasiassa voimistelijoiden vanhemmista.

Valmennusmaksut, toimintamaksut ja mahdollinen varainhankinta määritellään voimistelujaoston johtoryhmän ja seuran vuosikokouksen hyväksymän vuosibudjetin mukaisesti.  Valmennusmaksut, toimintamaksut ja varainhankinta tiedotetaan kausi-infossa ja kilparyhmien myClub jäsentiedotteissa.

Harjoitussuunnitelmaan kuuluvat merkkitestit, permantosarjat, kisat ja leirit ovat omakustanteisia. Samoin varusteet ja kilpailuasut ja seuravaatteet. Harrastamisen kokonaiskustannuksiin vaikuttavat myös mahdolliset tarvittavat valmennuksen tukitoimet kuten fysioterapeutti, lääkäri, ravinto- ja psyykkinen valmennus.

Jokaisella voimistelijalla tulee olla voimassa oleva vakuutus. Vakuutus voi olla joko liiton lisenssiin sidottu vakuutus tai henkilökohtaisesta vakuutusyhtiöstä otettu kunhan se kattaa kilpailutoiminnan. Voimistelijoilla ei ole vakuutusta seuran kautta.

Lisenssit ja vakuutukset

Suomen Voimisteluliiton yleisten kilpailu- ja kurinpitosääntöjen perusteella jokaisella Voimisteluliiton alaisiin kilpailuihin ja tapahtumiin osallistuvalla urheilijalla on oltava voimassa oleva kilpailulupa eli lisenssi. Myös jokainen tuomari, valmentaja ja kilpailuihin akreditoitu toimitsija tarvitsee oman lisenssin.

Voimistelun lopettaminen

Voimistelijan lopettamisesta tulee ilmoittaa vastuuvalmentajan lisäksi myös voimisteluvastaavalle ennen uuden laskutuskauden alkua osoitteeseen voimistelu@oulunpyrinto.fi otsikolla “voimistelun lopettaminen”.

Kilparyhmien harjoitteluun sitoudutaan 4 kk jaksoissa(tammi-huhtikuu, touko-elokuu, syys-joulukuu) Mikäli voimistelija lopettaa kesken laskutuskauden tai uuden laskutuskauden jo alettua, tulee 4kk harjoittelumaksut maksaa täysimääräisenä.

TUTUSTU MYÖS MUIHIN LAJEIHIN